Dragi moški, koliko si pripravljen plačati za oskrbo na domu?

Današnje iskreno razmišljanje in v bistvo pismo je predvsem namenjeno moškim, seveda tudi ženskam in vesel in hvaležen bom, če boste ženske tole moje pisanje delile naprej in pokazale vašemu moškemu.

Zadnja čase imam zelo malo časa, v glavnem delam biznis. In zadnje čase ga dela tudi moja draga, biznis seveda. Hoče razviti svoj coaching. Pri tem jo seveda maksimalno podpiram. Maksimalno? Mislil sem, da maksimalno. 

Moja draga hodi v službo in popoldne razvija svoje sanje. Pri tem pa še vedno kuha, pospravlja, zlaga perilo, hodi nakupovat, sprehaja najino psičko, … Skratka multipraktična, kot vse naše drage ženske. Da ne govorim o tem, da ima večina žensk še otroke in s tem še dodatne izzive.

Čas je dragocen. Zame in za mojo drago. In vedno bolj se zavedam tega in vedno bolj se zavedam, da je moja podpora pri vseh teh opravilih ključna in resnično potrebna.

Moj dragi moški. Popolnoma te razumem, da imaš svoje delo, svoj fokus in da potrebuješ svoj čas zase, za svojo digitalno napravico, namizni računalnik, da o veliki škatli niti ne govorim in seveda svoje hobije. In moški imamo tendenco, da, ko smo utrujeni, smo utrujeni in se tega tudi zavedamo in to tudi pokažemo. Ni dileme.

Na žalost v sebi nimamo tistega mehanizma preživetja, impulza, ki žensko, kot mater poganja preko njenih zmožnosti in sposobnosti, da kljub temu, da je tudi ona vsa utrujena, da nima časa in energije, naredi tisto, kar je potrebno. Ker pač nekdo to mora. In ker mi ne naredimo, to naredi ona, partnerka, mama, ljubimka, sestra.

Naredi zase in za nas. Pika. In kaj dobi v zameno? Večinoma ne veliko, večinoma zelo malo ali skoraj nič. Umetnost pohvale je že izumrla obrt, vse je samoumevno. Pa je res? Pa je to v redu?

Moj dragi moški, vprašaj se, koliko si pripravljen plačati za vso to domačo oskrbo, oziroma koliko že plačuješ zanjo? Če narediva malo matematike. Tvoja draga, najdražja, vsaj tri ure dnevno, če sem res skromen, porabi zato, da servira celotno familijo. Če bi namesto nje plačal gospodinjsko pomočnico, bi te ta stala približno 10 evrov na uro, kar znese 30 evrov na dan in posledično cca 900 evrov na mesec.

Torej dragi moj, ali si pripravljen plačati vsaj takšen denar za vse te storitve, ki jih vsak dan prejemaš in so ti samoumevne? Seveda lahko najameš tudi gospodinjsko pomočnico. Tvoja draga ti bo hvaležna. (Gospodinjska pomočnica je na prioriteti listi mojih letošnjih ciljev, ker razumem, da bo resnično olajšala naše življenje in osvobodila veliko časa, ki ga bova z mojo drago lahko posvetila partnerstvu in osebnemu razvoju). Lahko pa gospodinjsko pomočnico najameta skupaj, da ne bo dileme.

Ni ti treba plačati z denarjem. Lahko pa plačaš s svojim časom. Mogoče dobiš celo nekaj popusta. Če draga dela tri ure na dan, se mogoče lahko dogovoriš, da ji pomagaš vsaj uro ali dve. Menjalni tečaj je pri naših dragih ženskah v tem primeru še na žalost precej nizek.

Mimogrede, drage dame, vabim vas, da se oglasite pri meni, lahko vam pomagam, da ta menjalni tečaj zvišate in se postavite (zopet) na prvo mesto.

Drage moje in dragi moji. Partnerstvo je izmenjava in partnerstvo je medsebojna podpora in spodbujanje in tega se moramo zavedati, še posebej bistveno bolj mi moški. Si predstavljate moji dragi sotrpini, kako bi bilo, če bi vam vaša draga poleg skuhane večerje ali opranega perila priložila še en skromen račun?

Zavedati se moramo, da lahko začutimo svojo vrednost samo, če znamo vrednost dati tudi drugim okoli nas. To pomeni, da je moja vrednost, kot moškega samo tolikšna kolikšno vrednost dajem moji dragi. In večjo vrednost, kot hočem imeti sam, več moram dajati.

Življenje je nenehen razvoj in ves čas se učimo. In vsak dan lahko naredimo spremembo. Naj bo danes tak dan in naj bo vsak dan tak dan. Bodite čudoviti!