Kako kontrolirati svoje misli?


prenesi mp3 button

POVZETEK VIDEA:

Kako lahko kontroliramo svoje misli? Živimo v negativnem okolju, ljudje okoli nas se pogovarjajo negativne stvari, na internetu prebiramo o beguncih, lakoti, nesrečah, nasilju, teroristih. Kako lahko v takih okoliščinah kontroliramo svoje misli? Kako ostanemo pozitivni?


Najprej moramo razumeti, da kontrolirati svoje misli ne pomeni, da prebiramo članke, se pogovarjamo o negativnih stvareh in potem poskušamo kontrolirati svoje misli. Da kontroliramo svoje misli pomeni, da najprej kontroliramo sebe, da NE prebiramo takih člankov, da NE gledamo takih oddaj in se NE pogovarjamo o teh stvareh. Seveda razumem, vsi imamo prijatelje (mogoče je prišel čas, da nekatere prijatelje iz Facebooka in resničnega življenja zamenjamo), vendar, ko se začnemo pogovarjati o negativnih situacijah, teroristih in o takem življenju, imamo dve možnosti; pogovor poskušamo takoj preusmeriti in če to ni mogoče, se čim prej odstranimo. Rešitev za takšne prijatelje je, da se bolj poredko vidimo in ostanemo krajši čas.

Stvari se nam začnejo dogajati, ko nas negativa zanima. Nekdo nam reče: “Joj, veš, kaj ti moram povedati? Veš, kaj se je zgodilo?” In potem rečemo: “Joj, kaj? Povej mi!” In smo že notri, smo že v “sranju”, smo že v “dreku”. Kontrola naših misli se dejansko začne s tem, ko nam nekdo reče: “Veš, kaj ti moram povedati?” in mu odvrnemo: “Je kaj pozitivnega, je nekaj, kar me bo razveselilo? Ni? Potem pa hvala! Poglej, jaz sem se že dolgo časa nazaj odločil, da me take stvari ne zanimajo. Da me ne zanima politika, da me ne zanimajo begunci, da me ne zanima Afrika in ne teroristi.”

To ne pomeni, da sem ignorantski, da sem aroganten, vendar imam v življenju neko pravilo: “Če v življenju lahko nekaj spremenim, potem spremenim, če pa neke stvari niso v moji moči, potem pa sam izberem svoj odnos do tega, svoj odnos do življenja.” Vem, da je težko, absolutno razumem, vem, da je težka situacija, vem, da so problemi s financami, vem, da je življenje nevarno, vem, da so teroristi. Ampak, če teroristi so in če mi na primer grozi čez pol leta smrt, lahko sam izberem, kako bom živel ta pol leta, kako bom živel v tem trenutku, kako se bom odzival, kaj bom sploh naredil s svojim življenjem.

Vsi razumemo, če bi bil danes zadnji dan našega življenja, če bi danes umrli, kako bi ta dan preživeli? Večina bi nas ta dan preživela v družbi naših najdražjih, resnično bi želeli dan doživeti, uživati, biti srečni. In ne glede na to, da danes po vsej verjetnosti ne bomo umrli, zakaj ne bi življenja uživali, zakaj ne bi življenja v polnosti doživljali? Kontrola naših misli, se začne tukaj, ko kontroliramo kaj preberemo, ko kontroliramo koga poslušamo, ko kontroliramo, s čim se ukvarjamo. Ne potem, ko je že prepozno, ko so nas stvari že zagrabile, ko smo že notri v negativi. Potem je prepozno.

Pošast je treba ukrotiti, dokler je mala. Recimo, če imamo domače živali, npr. psa. Če psa ne zdresiramo in ga nimamo pod kontrolo dokler je mali, potem sčasoma pes prevzame kontrolo nad nami. Enako je s strahom, enako je z jezo, enako z vsemi čustvi. Če vse te stvari ne damo pod kontrolo dokler so male, dokler so obvladljive, potem postanejo prevelike. In potem resnično rabimo nekoga, ki je krotilec teh strahov, krotilec zveri, ki nam jih pomaga ukrotiti. To moramo razumeti in se tega začeti bistveno bolj zavedati.

Srečujem ogromno ljudi, ki poslušajo televizijo, dnevnik, berejo časopise. “Moram biti na tekočem, moram vedeti, kaj se dogaja!” A res? Iskreno vam povem, vse, kar potrebujemo izvedeti, vse, kar potrebujemo vedeti, bo zagotovo prišlo v naše življenje, nam bo zagotovo nekdo povedal in ne rabim biti cele ure pred televizijo, pred internetom. Jaz se enostavno, ko vidim, da nekdo objavlja negativne stvari na Facebooku, odjavim od njegovih novic. Me ne zanima.

Seveda bi bilo super vedeti, če se bo nekaj zgodilo. Če bomo primorani, če bi se nekaj zares nekaj zgodilo v Sloveniji, bomo šli v akcijo, ampak takrat nas bodo o tem zagotovo obvestili.

Kontrola naših misli, se začne s kontrolo našega obnašanja, s kontrolo našega odzivanja: Kaj beremo, kaj gledamo, s kom se pogovarjamo. In potem bo bistveno lažje, če se slučajno pojavi neka mala misel, to pa lahko kontroliramo.

Prevzemite kontrolo nad svojim življenjem! V vašem življenju je lahko sreča, v vašem življenju je lahko ljubezen. Zakaj? Ker imamo mi kontrolo nad našim življenjem. In ker se mi lahko to odločimo. Kontrolirajte sebe in potem boste lahko kontrolirali svoje misli!