Zakaj potrebujem potrditev in sprejetje?


pexels-photo (1)

Velikokrat se pogovarjam z nekom, ki in mi reče: “Tako si želim, da bi se lahko pogovorila z mojo mamo, da bi me mama končno sprejela, da bi začutila njeno ljubezen.” In potem vprašam: “Pa imaš občutek, da ima mama sama sebe rada, se zna ceniti, si zna dati sebi ljubezen?” Odgovor je vedno: “Ne.”

Kako lahko pričakujemo, da nam nekdo da nekaj, česar niti sam nima, se tega ni naučil in ni imel takšne izkušnje. Pa saj ona je moja mama. Kaj ni normalno, da ima mama rada svojega otroka. Seveda, samo mogoče pa je tudi ona imela mamo, ki sebe ni znala imeti rada, ki se ni znala ceniti in zato ni znala resnično imeti rada tvojo mamo.

Prenehaj pričakovati ljubezen od nekoga, ki niti sebi ne zna dati ljubezen, prenehaj čakati potrditve in sprejetja od nekoga, ki niti sebe ne more popolnoma sprejemati. Moraš se zbuditi, moraš odrasti, moraš sprejeti, da si ti tista, ki se mora sprejeti, ki si mora dati ljubezen in se potrditi.

Seveda ni to tako enostavno. Samo na ogledalo si napiši: Rada se imam. In to ponavljaj do nezavesti. Bo delovalo. Bo delovalo? Mislim, da ne! Ni tako enostavno. Če te izkušnje še nisi imela, potem moraš poiskati nekoga, ki je to izkušnjo že imel, ki se zna imeti rada. In ta oseba te vodi korak za korakom, da se začneš sprejemati takšna kot si, da začutiš, da si dovolj in da si v redu in lahko ljubiš in si ljubljena.

Razumeti moraš, da je to proces. Proces zdravljenja in proces osvoboditve. In bolj kot se boš imela rada, bolj kot se boš cenila, bolj boš srečevala ljudi, ki se imajo radi in se cenijo. In opazila boš, da je svet dejansko čudovit, da obstajajo čudoviti ljudje, ki te nenadoma začnejo obkrožati. In življenje se spremeni, ko spremeniš svoj pogled na življenje. In svojo transformacijo lahko začneš že danes. Čudovita si in zaslužiš si, da postaviš sebe na prvo mesto.