Zakaj ti tvoj moški ne pomaga


Danes bomo govorili o domačih opravilih in moški pomoči. Si že opazila, da je tvojega moškega precej težko inspirirati, da bi sodeloval pri domačih opravilih? No, seveda so nekatere izjeme, vendar to niso “pravi” moški. Bom razložil.

Skozi zgodovino se je vloga moških in žensk zelo spremenila in posledice opažamo in čutimo v sedanjosti. V starih časih je bil moški tisti, ki je skrbel za družino finančno, ženska pa je ostala doma in skrbela za gospodinjstvo. Moški je prišel domov in pomagal samo pri težjih opravilih in se regeneriral po težkem dnevu. Danes pa oba partnerja služita denar in potem utrujena prideta domov. In oba bi se želela regenerirati po težkem dnevu.

Ko moški pride domov, je njegova prva misel, da se mora odpočiti, potrebuje nekaj časa zase, da se zopet najde in začne funkcionirati. Ženska po drugi strani deluje popolnoma drugače, v njej je nagon po ohranitvi in razvijanju domačega gnezda. Že na poti domov razmišlja kaj vse jo čaka in kaj vse bo morala še postoriti. In, ko prispe domov, se takoj loti dela. Seveda je njena želja, da bi ji partner pomagal in kar največ sodeloval pri družinskih opravilih. Kako ga spodbuditi in motivirati bomo pogledali enkrat drugič, danes pa nas zanima zakaj se moški tako težko odloči za pomoč svoji partnerki.

Ženska pride domov in ima ves čas pred sabo in v svoji glavi neskončen (dobesedno) seznam opravil, ki jo še čakajo. Seznam se ves čas dopolnjuje in ga nikoli ne zmanjka. Dokler ni že pozno zvečer ali pa se ženska preprosto utrujena sesede, ker ne more več. Da o času, ki ga ima zase in za svoje aktivnosti sploh ne govorimo.

Moški po drugi strani se bolje zaveda svojih potreb. Potrebuje čas zase in si ga večinoma tudi vzame. Seveda z veseljem (bolj ali manj) podpira svojo partnerico in ji želi pomagati. Vendar! Ne želi ji pomagati samo zato, da ji pomaga, kajti moškim je pospravljeno in urejeno stanovanje bistveno manj pomembno, kot ženskam. Pomagati ji želi tudi zato, da bo potem nekaj časa preživela z njim!

Vendar! Kmalu ugotovi, da ne glede koliko pomaga in doprinaša, njegova draga še vedno nima časa, ne zase in ne zanj. Vesela je, ker ji pomaga in vesela je, ker ona lahko na ta način naredi več. In tukaj se moška bitka počasi končuje. Moški spoznava, da je to nemogoča vojna in da ne more zmagati. Če pa gre to še na račun njegovega časa, njegovega časa v njegovi luknji (računalniški, garažni ali kjerkoli že to je), potem pa sploh ni več veliko dileme. Seveda pomaga toliko, da ima mir. Vendar, ga je treba vedno znova in znova prositi. In ponavadi so ženske tiste, ki obupajo in odnehajo. In moški imajo zopet svoj mir. PS. Seksa pa itak ni bilo kaj dosti več, če pomaga ali ne. Pa ni to njegova edina motivacija, da ne bo pomote.

Kaj je rešitev? Drage dame, malo se je treba ustaviti. Naredite lahko samo toliko, kolikor lahko naredite. In potem potrebujete čas tudi zase in seveda za vaju. In, ko bo partner videl, da ima ta tvoj “neskončni” seznam opravil tudi svoj konec, čeprav samo dnevni in boš imela malo več časa tudi zanj in vaju in hkrati boš tudi njemu dala čas, ki ga potrebuje, potem se bodo stvari čudežno spremenile in vajin odnos se bo čudežno spremenil. Seveda, priti do tega ni enostavno. Je kar mala umetnost. Vendar, zato smo pač tukaj na tem ljubem čudovitem svetu.